Start plaatsen van drijvende zonnepanelen op de Markeplas

Vanaf maandag 13 september wordt er gestart met het plaatsen van drie testopstellingen van drijvende zonnepanelen op de Markeplas.

De volgende informatie staat vermeld bij de Markeplas:

‘Onderzoeksproject Driver’

Op de Markeplas worden drie testopstellingen geplaatst met drijvende zonnepanelen. Dit project is een samenwerking tussen Proefboerderij De Marke, EasyFix Solar, het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO), Renergize Consultancy en ROM3D.

Drijvende zonnepanelen kunnen een belangrijke rol spelen in de energietransitie. Het is dan echter belangrijk dat we goed weten dat er geen langdurig nadelige gevolgen zijn voor de waterkwaliteit. Op dit moment is daar nog weinig over bekend. EasyFix Solar uit Doetinchem heeft drijvende systemen ontwikkeld waarmee meer licht en lucht het water kan bereiken.

De drie proefopstellingen hebben verschillende licht- en lucht doorlaatbaarheid naar het water. De opstellingen blijven 3 jaar liggen en de impact van deze zonnesystemen op de waterkwaliteit worden maandelijks gemeten. Dit project loopt in de nationale regeling Demonstratie Energie Innovatie (DET) en levert een belangrijke bijdrage aan de kennis over drijvende zonnesystemen en waterkwaliteit.

De werkzaamheden beginnen op 13 september 2021. In oktober 2024 worden de proefopstellingen weer verwijderd. De locaties van de proefopstellingen zijn gekozen in overleg met omwonenden en de hengelsportverenigingen, op deze locaties is er zo weinig mogelijk overlast: geen zicht vanaf de weg en de meeste visplekken kunnen nog gewoon gebruikt worden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met EasyFix Solar: 085-737 8426. Of bezoek de website: https://demarke.eu/zonnepanelen-op-water/

Voor meer informatie kunt u de website bezoeken:

Laatste Nieuws
Kalender
  • di
    30
    apr
    2024

    55+ wedstrijd

    09.00-12.00uOude IJssel (Stokhorst)
  • zo
    05
    mei
    2024

    Competitie ZHV/HHV

    07.30-10.30uOude IJssel (Stokhorst 1 t/m 22)
  • di
    14
    mei
    2024

    55+ wedstrijd

    09.00-12.00uOude IJssel (Stokhorst)